Rengöra kakel och klinker

Förbättra din rengöring av kakel, kakelfogar eller marmor

Att göra rent sitt hus grundligt genom att rengöra kakel samt försöka att få bort fläckar från klinker- eller marmorgolv samt desinficera badrummet kan vara en prövande och svår uppgift. Det finns dock några saker att tänka på angående säkerheten, oberoende av vad eller var du städar i ditt hus.

 • Blanda aldrig olika kemikalier.
 • Var säker på att rummet du arbetar i är väl ventilerat.
 • Läs alltid varningstexten på alla de produkter som du använder. Ofta då man städar speciellt smutsiga ställen används starkare medel. Fuska inte med skyddet för hud och ögon.

Här är några tips att tänka på när du börjar med dina vårstädningsprojekt.

Rengöra kakelfogar

rengöra kakel och kakelfogar

 1. Svabba, gör rent och moppa kakelgolv så som du brukar göra.
 2. Blanda i en stor hink, en till två delar rengöringsmedel speciellt för ändamålet, till varje fyra liter vatten.
 3. Applicera lösningen från steg två på golvet med hjälp av en mopp.
 4. Om kakelfogarna eller kaklet fortfarande är smutsigt när steg 3 är avklarat och har torkat, skölj golvet med rent vatten.
 5. Blanda en blandning med blekmedel i en separat behållare. Om du har en färgad kakelfog behöver du istället ett starkt rengöringsmedel utan blekmedel.
 6. Applicera denna nya lösning direkt på
  fogarna.
 7. Låt det sjunka in och verka i minst fem minuter.
 8. Lös upp fläckarna genom att skrubba hela området med en särskild kakelfogsborste (en hård syntetisk borste, en för mjuk borste kräver mer arbete från din sida för att lösa fläcken, medan en metallborste kan skrapa lös fogmassan).
 9. Skura golvet igen med en mopp och rent vatten.
 10. Låt golvet torka över natten.
 11. Lägg på en fogtätning nästa dag för att undvika att fogarna blir nedfläckade i framtiden. Testa tätningen på ett område som inte syns innan du applicerar på hela golvet.
 12. Applicera ett andra lager fogtätning efter 30 minuter. Låt det sedan torka i åtminstone en timme.
 13. En bra tumregel är att behandla fogarna med fogtätning en gång per år.

Disinfektera badrum:rent badrum på nolltid

 1. Ta bort alla lösa föremål såsom alla prydnadssaker, mattor, handdukar, sopkorgar, tvålkoppar etc. och rengör dem utanför badrummet på passande sätt.
 2. För att göra den grundliga rengöringen lättare, ta bort damm och annan ytlig smuts innan du börjar.
 3. Ta itu med den smutsigaste delen av badrummet först, uppifrån och ned. Oberoende av vilket som är det stora problemområdet, om det är kalkbeläggningar i duschen eller fläckiga kakelfogar, hitta det bästa och snabbaste sättet att rengöra det. Vad du än använder för att rengöra så kommer instruktionerna förmodligen rekommendera att det får dra ett tag.
 4. Medan steg 3 verkar så börja rengöra på den högsta delen av badrummet och arbeta dig nedåt. Börja med att göra rent där väggen möter taket och ta bort eventuell spindelväv.
 5. Blanda i ett allrengöringsmedel i en hink med hett vatten (eller vad som anvisas på medlet). Skrubba alla hårda ytor i ditt badrum med en hård syntetborste, såsom bänkar, kakel, duschutrymme, handfat etc. Beroende på hur smutsigt ditt badrum är, kan du behöva skölja de rengjorda ytorna med vatten. Glöm inte att rengöra under vattenkranar och toalettstol etc.
 6. Beroende på vilken typ av vägg du har i ditt badrum, se till att du gör rent dem på rätt sätt. Kakel är det lättaste att desinfektera (inkludera dem i steg 5), men glöm inte bort att desinfektera målade eller tapetbeklädda väggar likaväl, särskilt runt toaletten.
 7. Se till att du går tillbaka och slutför steg 3.
 8. Eftersom du arbetat uppifrån och ned är det nu dags att ta itu med golvet. Om du har klinkers (med smutsiga fogar), se början av artikeln. Börja i hörnet längst från dörren och arbeta dig bakåt ut ur badrummet så att golvet får torka i fred.
 9. När allt är grundligt rengjort och torkat, gå in med en ren trasa och en disinfekteringsspray. Spraya på ytor som du ofta kommer i kontakt med, såsom toalettstolen, låd- och skåphandtag, kranar, dörrhandtag, fönsterhaspar och så vidare.
 10. Använd en annan ren trasa för att tillsammans med glasputs rengöra alla speglar eller liknande ytor.
 11. Sätt tillbaka alla föremål du tog ut i steg ett (efter att du sett till att de också blivit rengjorda och disinfekterade såklart!)

Kontakta en rekommenderad städfirma i Karlstad för flyttstäd och prisvärda städtjänster!