Panikstäda – En checklista

Checklista Städning – Vid en panikstädning

Lär dig knepen vid en panikstädningOm du haft en dålig vecka rent städningsmässigt och ditt hus är en enda röra, eller om dina barn har varit fullt upptagna med att strö leksaker och andra tillhörigheter omkring sig i hela huset och du får precis ett samtal att din mamma, svärmor eller chef kommer på besök inom en timme, då är det lätt att gripas av panik och besluta dig för att det bästa att göra är att möta besökaren i dörren, och istället svepa iväg honom eller henne till närmaste café så att du inte behöver städa. Eller så kan du pröva att panikstäda efter följande råd:

1. Häll i ett rengöringsmedel i toaletten och låt det dra i tjugo minuter. Du kan använda ett vanligt rengöringsmedel eller en brushuvudvärkstablett (kan åstadkomma mirakel!).

2. Slänga alla lösa saker (som böcker, leksaker, kläder, tidningar etc.) som ligger på golvet i en stor korg eller låda och ställ undan den i något hörn eller på någon annan plats där den inte syns, t.ex. i sovrummet. Koncentrera dig bara på rum som besökaren kommer att vara i som vardagsrummet, matrummet, badrummet, korridorer och eventuellt köket.

3. Dammsug de ytor som syns (bry dig inte om under möblerna). Detta får alltid ett rum att se mer städat ut.

4. Skrubba toaletten lite snabbt, spola och ta fram en ny toarulle.

5. Torka av handfatet snabbt med en fuktad trasa för att få bort tvål och tandkrämsfläckar och se till att det finns en någotsånär ny tvål och rena handdukar.

6. Brygg kaffe så att det doftar gott och ta fram lite tilltugg så att gästen har något att tugga på.

7. Var säker på att du ser presentabel ut – kamma dig, sminka dig eller ta på dig lite parfym etc.

8. Damma av de mest synliga ytorna om du har tid över.

9. Hälsa din besökare välkommen med ett leende och erbjud kaffe eller te så fort besökaren kommer in genom dörren. En intressant konversation och något att äta gör att han/hon fokuserar på dig, istället för hur hemmet ser ut.

Om du har lite mer tid följ dessa steg:

1. Diska.

2. Sätt fram levande blommor – detta får alltid ett hem att se välskött och välkomnande ut.

3. Byt bordsduk.

4. Töm sopkorgar om det behövs.

5. Rätta till soffkuddar.

6. Städa bort de lösa sakerna som du samlade ihop i steg 2 på första listan.

När du vill välkomna en oväntad gäst är det vissa saker du inte behöver tänka på.

Du kan utan tvekan ignorera att göra dessa saker om de inte är så oerhört smutsiga att det inte går att missa.

1. Damma av krukväxter.

2. Skrubba eller att göra rent duschen eller badkaret, din gäst kommer antagligen inte att använda den. Har du ett draperi, dra för det så döljer det all smuts och rakhyvlar.

3. Du behöver inte bädda sängarna, stäng dörren till sovrummet istället!

4. Tvätta. Vad gör det om din tvättkorg är full? Du ska ha mycket otur om din gäst råkar se det. Och om han gör det, så är det inte hela världen, de allra flesta har ett stort berg själv med tvätt hemma.

5. Tvätta fönstren. Om du får besök på kvällen, dra för gardinerna.

Om du jobbar hemifrån och din chef eller kund kommer på besök, gör då bara rent där du jobbar och sätt på lite kaffe. Om du har mycket arbetsrelaterat att visa din gäst så kommer detta att imponera mer än ett fläckfritt hem. För om du tänker efter så vill du nog inte att chefen ska tro att du lägger all din tid på att städa istället för att skriva den där rapporten.